Mi a BIXIO?

A közösségi gazdaság elvein vállalkozások gombamód terjednek.


Ezek az „új gazdaság” egyik kulcsfontosságú pillérét képezik, előmozdítják a fenntarthatóságot szem előtt tartó üzleti modelleket, és segítik a fogyasztáshoz kapcsolódó hulladék, a társadalmi szakadékok és az ökológiai lábnyom csökkentését. Széles körű elismerést szereznek, és a közösségi média segítségével adományozó közösségeket építenek fel. Másrészt a megosztáson alapuló gazdaságú vállalkozásoknak általában nincs megfelelő informatikai támogatásuk az adományozók/ügyfelek eléréséhez és a mindennapi tevékenységeik irányításához. A készen kapható („dobozos”) szoftverek és a webes eszközök nem igazodnak különleges igényeikhez, és általában hiányoznak a pénzügyi és emberi erőforrások az ilyen megoldások telepítéséhez vagy fejlesztéséhez. Az informatikai eszközöket általában házon belül fejlesztették ki, amelyek viszont komoly beruházást igényelnek, elvonva a forrásokat és a figyelmet az alaptevékenységtől. Működésük nem költséghatékony, és nagymértékben függ a - többnyire kis- és/vagy részmunkaidős - informatikai csapattól. Ez összeségében olyan kockázati tényezőt jelent, amely az alaptevékenység ellátását nehezítheti meg hosszútávon.


A BIXIO rendszer ezt a hiányt pótolja. A BIXIO egy felhőalapú, költséghatékony platform, amely professzionális, biztonságos működést kínál az adományozók termékeinek összegyűjtésére, a készletek kezelésére, a logisztikára, illetve lehetővé teszi a fogadók/átvevők számára, hogy igényeiket felvigyék a rendszerbe. A BIXIO moduláris, fokozatosan bevezethető és adaptálható az egyes működési modellekhez. A BIXIO havidíjas szolgáltatás formájában vehető igénybe.


A BIXIO támogat bármely típusú sharing economy alapú vállalkozást, ideértve a jótékonysági élelmiszerek gyűjtését és újraelosztását, a termékek újrahasznosítását, az élelmiszer-közösségeket, az elektronikus hulladékgazdálkodást, az orvosi mintagyűjtést, a szatyorközösségeket stb. A BIXIO támogathatja az iparban használt legtöbb üzleti és működési modellt, ideértve a non- és for-profit modelleket is.


A BIXIO személyre szabható, idomulva a szolgáltatók arculatához és szolgáltatásaihoz, beágyazható a vállalkozás webhelyébe. A vállalkozások saját márkájukat, adataikat, partnereik hálózatát, működési folyamataikat és üzleti modelljüket, külső partnereiket vagy alvállalkozóikat használják. A BIXIO platform használata jelentős költség-megtakarítással jár, és lehetővé teszi az új szolgáltatások könnyű és gyors bevezetését a piacon, nagyobb előzetes beruházás nélkül.


A BIXIO platform jelenleg fejlesztés alatt áll, piacra kerülése 2019. szeptemberében várható.


Hogyan működik?

A BIXIO tetszőleges számú szolgáltatót üzemeltethet egyidejűleg.

A szolgáltatók általában meghatározzák, hogy mely termékeket (élelmiszerek, ruhák, elektronikus készülékek, orvosi minták, stb.) kezelnek, milyen elszámolási modellt alkalmaznak a különböző felekkel, milyen logisztikai csatornákat használnak, hogyan kezelik és osztályozzák a termékeket, stb. Mindezek konfigurálhatók a rendszer használatának kezdetén, és később megváltoztathatók.


A szolgáltatás használatának kezdete

• A szolgáltató konfigurálja a BIXIO platformot az üzleti modellje és működési folyamatai szerint, ideértve a termékeket és az árakat, a partnereket, a földrajzi kiterjedést, a számviteli és dokumentációs folyamatokat, az adatcserét a helyi rendszerekkel, a márkanevet és az ügyfelekkel való kommunikációt.

• A felajánlók, ügyfelek és a partnerek hozzáférhetnek a szolgáltató arculati elemeit tartalmazó BIXIO-rendszerhez. A BIXIO rendszerint a szolgáltató weboldalába van integrálva.

• Nincs szükség szoftver telepítésre. A BIXIO integrálható lehet meglévő, örökölt rendszerekbe is. A BIXIO adott üzleti modell esetében támogatja az online fizetést is.


Adományozás

• Az adományozók online regisztrálnak a szolgáltatásokra a BIXIO web vagy a BIXIO mobil alkalmazás segítségével.

• Adományokat visznek fel, jelezve az adományozott termékek típusát és mennyiségét, tárolási/szállítási szükségleteit, a lejárat dátumát, a tartalmukra vonatkozó információkat (élelmezési példa: hús típusa, vegetáriánus, gluténmentes, laktózmentes, paleo, kóser, halaal stb. - ezeket a kategóriákat szintén a szolgáltató konfigurálja). Az adományozó meghatározza az adomány összegyűjtésének helyét és időablakát (gyűjtőpont is választható). A BIXIO azonnal nyugtázza a felajánlás rendszerbe érkeztét.

• A szolgáltató megerősíti az adomány átvételét (valószínű igény, előrendelések, becsült logisztikai költségek, stb. alapján). Az adományt átvétele itt lesz visszaigazolt.

• A szolgáltató az adományhoz árcímkét rendel (abban az esetben, ha a működési modell tartalmaz pénzmozgást). Az adományok ezután hozzáférhetővé válnak a kedvezményezetteknek.

• A kedvezményezettek kiválasztják az adományokat egy listából, és rendeléseket tesznek, hasonló módon, mint egy online üzlet bevásárló kosarában. Amennyiben fizetés is van a folyamatban, az azonnal megtörténhet a VPOS-on (Virtual Point of Sale) keresztül, vagy lehetséges számlázás is előre meghatározott időpontokban.

• A vevők előrendeléseket tehetnek. Ilyen esetekben a BIXIO megfelelő algoritmusai az adományokat a vevő előzetes megrendeléseire osztják fel a szolgáltató által meghatározott prioritások szerint.


Adományok begyűjtése, logisztika, minőségbiztosítás

• A logisztikai partnerek az adományozók és címek listáját megkapják, beleértve az egyéni felajánlóknál, illetve gyűjtőpontokon megtalálható csomagok egyes jellemzőit (méret, súly, hűtési/szállítási igények, gyűjtési időkeretek, stb.).

• A BIXIO tartalmaz egy útvonal-optimalizáló algoritmust, amelyet a logisztikai partnerek vagy a szolgáltató használhatnak, függően attól, hogy ki végzi az összegyűjtéseket. Az útvonal optimalizáló algoritmus a BIXIO-ban használt összegyűjtési modellhez fejlesztettük egyedileg.

• A futárszolgálat regisztrálja az áruk átvételét. Az összegyűjtött áruk tartalma csomag-szinten ellenőrzésre kerül.

• Az adományozott árukat raktárakba szállítják, az átvételt a BIXIO regisztrálja. A BIXIO támogatja a gyűjtési folyamat magas szintű, valós idejű nyomon követését.

• A minőségbiztosítás magában foglalja az összegyűjtött áruk ellenőrzését és az adományozók által megadott tulajdonságokkal való egyeztetést. Ezt meg lehet tenni a futár által az adományozói címen történő átvételkor, a raktárban történő átvételkor vagy a raktárban később.

• Az adományozók értékelése az adományoknak a tervezett címen és időben történő rendelkezésre állása alapján történik, valamint annak alapján, hogy pontosan miként adták meg az adományozott javak tulajdonságait.


Szolgáltatói back-office funkciók

• A BIXIO adminisztrációs és back office eszközöket biztosít a szolgáltatók felhasználói számára a kapott, feldolgozott és kézbesített adományok rögzítésére és kezelésére.

• A közvetlenül, BIXIO rendszeren kívül kapott adományokat az átvételkor be lehet vezetni a rendszerbe, és így integrálni lehet a BIXIO raktározási, minőség-ellenőrzési és rendelési folyamataiba.

• A BIXIO lehetővé teszi a szolgáltató számára, hogy az általa előállított és kiszállított árukat az adományozóktól kapott elsődleges nyersanyagok alapján kezelje.


Árazás, elszámolás, könyvelés, dokumentáció

• A BIXIO adminisztrátorai meghatározzák az adományok árát (abban az esetben, ha a működési modell fizetést tartalmaz). Kedvezmények vonatkozhatnak az előre kiválasztott adományokra (példa: ha a lejárati határidő közel van, a kiválasztott termékek ára egylépéses művelettel engedményezhető). A BIXIO a szolgáltatóval kötött szerződés alapján egyedi kedvezményt alkalmazhat a kiválasztott vevők számára.

• A BIXIO elkészíti azokat a jelentéseket, amelyeket a számviteli és a számlázási rendszerek használnak.

• A BIXIO elkészíti a logisztikai partnerek címlistáját, és visszaigazolásokat kap a gyűjtés és a kézbesítés különböző szakaszaiban.

• A logisztikai partnerekkel történő elszámolás a rendszer által kiadott részletes jelentések alapján történik.

• A logisztikai partnerekkel történő elszámolás a rendszer által kiadott részletes jelentések alapján történik.

• Az adományozókkal történő megegyezés (azaz olyan üzleti modellek, ahol az adományozók fizetnek) a BIXIO következő verziójában kerül kiadásra.


Értékelés, jelentések

• A BIXIO számos jelentést képes készíteni.

• A BIXIO rendszerben lehetséges értékelni az adományozók, a befogadók és a logisztikai partnerek teljesítményét.


Üzleti modellek

• A BIXIO számos üzleti és működési modellt képes támogatni.

• Paraméterezéssel lehetséges visszaigazolni adományok befogadását/összegyűjtéseket meglévő megrendelések alapján (előrendelések alapján); vagy a logisztikai partnerek becsült vagy megadott gyűjtési költségeinek figyelembevételével.

• A BIXIO támogatja az adományozásokat vagy az összegyűjtési rendeléseket véletlenszerű helyekre és időpontokra, előre meghatározott földrajzi területen.

• A BIXIO tartalmazza a termékek kategorizálását, amelyeket a szolgáltató konfigurálhat. Az attribútumtípusokat termékkategória határozhatja meg.

• Az üzleti és az árazási modelleket az egyes szolgáltatók paraméterezhetik ezen attribútumok alapján.


Kutatás-fejlesztés

A BIXIO számos matematikai modellt és optimalizálási algoritmust tartalmaz a műveletek megkönnyítése érdekében.Termékek és megoldások

A BIXIO számos, egymástól eltérő működési modellhez nyújt keretet.BIXIO élelmiszer-bankok számára

A BIXIO a tökéletes webes eszköz az élelmiszerek és az újrafelhasználható hulladékok összegyűjtésére és elosztására, a lehető leghatékonyabbá téve az összegyűjtést és az adminisztrációt. A BIXIO támogatja az iparban használt legtöbb üzleti és működési modellt.

használhatják saját arculatukat, adataikat, partneri hálózatukat, működési folyamataikat és üzleti modelljüket. A BIXIO megkönnyíti az adományozók és az ügyfelek közötti kapcsolatot, valamint a belső adminisztrációt és az élelmiszer-adományok összegyűjtését.BIXIO a fogyasztói közösségek számára

Fogyasztói közösségek, kis biogazdaságok, amelyek előrendelésre vásárolnak, kertészetek, kézműves termékek gyártói a BIXIO segítségével online elérhetik ügyfeleiket, valamint megrendeléseket, raktározást és szállításokat kezelhetnek. Előrendeléseket lehet tenni és végrehajtani; A gyártók láthatják az egyes termékekből megrendelt mennyiségeket. Adott esetben eltérő szabályok alkalmazhatók az előrendelések és az előállított áruk párosításához (pl.: az első rendelés kézbesítése elsőként). Az ügyfelek regisztrálhatnak, a jelentéseken keresztül követhetik az ő ügyfeleik tevékenységét. Az ügyfelek értékelése megjeleníthető adott esetben. A gyártott termékeket az ügyfelek preferenciái szerint lehet besorolni és címkézni. A fizetést a BIXIO VPOS eszközökön keresztül lehet kezelni; jelentések készíthetők a számlázás támogatására. A szállítás online nyomon követhető. A raktározás és a minőségbiztosítás szintén online kezelhető. Az ügyfelek értékelése elvégezhető.Beszerzés és ellátási lánc menedzsment

A BIXIO nagyon hatékony eszköz lehet a beszállítók közvetlen irányításához. Az ügyfél BIXIO platformot működtet, hogy kezelje a szállítóit, árut rendeljen, valamint kommunikációs és online nyomkövető eszközöket használjon. Egy tipikus felhasználás egy étterem, gyártó vagy művész, aki kézműves, kertészeti, biogazdálkodási, stb. alkotóelemeket használ rendszeresen az általa gyártott árukban, így a közvetítők és a drága csatornák közvetlenül hatékonyan elérhetők. A szállítókat ki lehet értékelni, a szállításokat, a tárolást, a minőségmenedzsmentet online követni, kiterjedt jelentési lehetőségeket lehet használni. Fizetést és elszámolást, a számlázást a BIXIO platform támogatja. Másik lehetőség a legjobb ár megtalálása a beszállítók által kínált termékek között, az elérhető termékek listáján kiválasztott tételek mindegyike elláthatja a szállító által alkalmazott árat, tehát online árverési megközelítést alkalmaz a beszerzéshez.BIXIO újrahasznosított árukhoz

A BIXIO felhasználható bármilyen típusú újrahasznosítható áru adományozására vagy eladására, valamint online platform felépítésére az ügyfelek megtalálására. A hagyományos internetes üzletekkel ellentétben a BIXIO akkor hatékony, ha az adományozók, vagy a kedvezményezettek egyéni vagy professzionális felhasználók, és kiterjesztett lehetőségeket kínál áruk cseréjére, logisztikájának nyomon követésére, minőségmenedzsmentre, partnerértékelésre, fizetési és számlázási támogatásra, valamint a napi tevékenységek kezelésére. A BIXIO praktikus és hatékony eszköz a B2B vagy a B2C újrahasznosítási menedzsment támogatásához és az adományozó/fogadó bázis bővítéséhez. Széles körűen integrálható már meglevő rendszerekbe, ideértve a pénzügyi, a készlet-, a futár-, a számlázási és a termelési menedzsmentet. A BIXIO nélkülözhetetlen eszköz lehet az értéklánc különböző oldalain található felek számára: a termelők, a kedvezményezettek vagy a közvetítők mindegyike felépítheti saját ökoszisztémáját a partnerek és a működés irányításához. Mint ilyen, a BIXIO alapú szolgáltatás összekapcsolható még egy másik BIXIO alapú szolgáltatással is, amely így mindkét végén automatikus működést kínál.BIXIO kiskereskedelmi készletkezeléshez

A BIXIO támogathatja a termékek cseréjét egy nagykereskedelmi üzlethálózat tagjai között. A különböző helyszíneken található egységeknek lehetnek készletei, vagy szükség lehet máshol tárolt termékekre vagy elérhetőek más kiskereskedelmi egységekben. Az üzletek felhívhatják egymást, hogy megvizsgálják, létezik-e egy termék adott méretben/színben, vagy az ügyfelet elküldik a másik helyre, vagy a termékeket központi futárszolgálat útján cserélik. A fentiek különféle változatai a BIXIO segítségével kezelhetők, kommunikációs és adminisztrációs platformként működve az adományozó, a fogadó és a raktár között, mivel végül mindegyik ugyanannak a kiskereskedelmi hálózatnak a része.BIXIO a logisztika számára # 1 - Útvonal-optimalizálás

A BIXIO egy új, hatékony útvonal-optimalizáló algoritmust tartalmaz, amelyet a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Alkalmazott Matematika Tanszéke fejlesztett ki. A BIXIO algoritmus lehetővé teszi az áruk összegyűjtésének optimalizálását egy adott földrajzi területen véletlenszerűen megjelenő felajánlások alapján, amelyek mindegyikének megvan a megadott mérete, súlya, az átvételi időintervallum és a különböző tulajdonságai (hűtési igények, törékenység stb.). Az útvonal optimalizálása a Google Maps útvonal- és forgalmi adatain, az időintervallumokon és az átvételi ponttal kapcsolatos időbeli/pénzügyi költségeken, valamint a kézbesítési pontok (raktárak) időintervallumain alapszik. Az algoritmus úgy konfigurálható, hogy figyelembe vegye a különféle vevői elégedettségi paramétereket, az ügyfelek bizalmasságának értékelését, és végül visszajelzést adjon az adomány megerősítéséről vagy elutasításáról az összegyűjtési költségek alapján. Az optimalizált útvonalat (amely más összegyűjtési modellekhez képest legalább 15% költségcsökkenést eredményez) tovább lehet adni a BIXIO ökoszisztémát üzemeltető szolgáltató futárpartnereinek. Megfordítva: a futárszolgálat önmagában is felhasználhatja az útvonal-optimalizálási algoritmust, integrálva a több partnertől érkező különféle beszedési kérelmeket, optimalizálva annak kézbesítési költségeit.


BIXIO a logisztikához # 2 - Alapvető adminisztrációs eszköz

A BIXIO eszköz lehet egy futárszolgáltatás elindításában. Bár egy szokásos futárszolgáltatás sokkal több felhasználói funkciót tartalmaz, a BIXIO a futárszolgálat és a készletgazdálkodás, a minőségbiztosítás alapjait tartalmazza.


-->

Partnereink


Vital Management

Pázmány Péter University
Budapest Bike Maffia


Támogatók


Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-01849
Kedvezményezett neve: BIXIO Consulting Kft.
Projekt címe: Élelmiszer felesleg és élelmiszer-hulladék újrafelhasználhatóságát biztosító platform kifejlesztése
Támogatás összege: 49. 801.300 Ft
Támogatás mértéke: 60%
A projekt leírása:

A projekt keretében az élelmiszer-hulladék/élelmiszer-maradék újrahasznosításában résztvevő szervezetek számára kínálunk üzletileg hasznosítható, sharing economy-alapú megoldást. A Bixio-rendszer egy felhő-alapú ügyviteli rendszer, ami önkéntes szervezetek, élelmiszerbankok és egyházak adománykezelési folyamatait segíti. Ezeknek a szervezeteknek, bár szükségük lett volna egy hasonló szoftverre, eddig nem volt rá lehetőségük, hogy ilyen léptékű fejlesztésbe kezdjenek. A Bixio-rendszer architektúrájának köszönhetően egyszerre több, egymástól akár eltérő működési modellel dolgozó szervezetet is ki tud szolgálni, megoszthatóvá téve így a fejlesztési- és fenntartási költségeket. A non-profit szervezeteken kívül A Bixio-rendszer for-profit vállalkozások működési folyamatait is tudja támogatni, ezzel még piacképesebbé téve a fejlesztés eredményét. A rendszer részét képezi egy tudományos újdonság, egy útvonal-tervező algoritmus, amelyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának szakemberei fejlesztenek ki. Ez az algoritmus a begyűjtési útvonalakat optimalizálja, figyelembe véve olyan faktorokat, mint a futárok rendelkezésre állása, járműveik tulajdonságai és kapacitása, a felajánló által a felajánlás átvételére megadott időablak, forgalmi terhelések, etc. A Bixio-rendszer így egyszerre támogatja önkéntes szervezetek és egyházak hatékonyabb működését, szolgálja környezetünk védelmét és nyújt egy piacképes szolgáltatást.

A projekt összes elszámolható költsége 82 641 500 Ft
Projekt befejezése: 2019.09.28.